Témata ročníku 2019/2020

 

ČASOPIS PRO DĚTI, KTERÉ SE RÁDY PTAJÍ,
A PRO DOSPĚLÉ, KTEŘÍ SE NEBOJÍ OTÁZEK

…O RODINĚ, DOMOVĚ A STŘEŠE NAD HLAVOU…


■ JSEM S TEBOU
08.09.2019
Je dobré mít kolem sebe kamarády a na začátku školního roku je to důležitější než jindy! Už vás někdy kamarád nebo kamarádka zklamala? Být dobrý kamarád není snadné. Pojďte o tom přemýšlet s námi!

■ ACH JO, TA NUDA!
22.09.2019
Odkud se bere a kam se ztrácí čas? Dá se změnit, urychlit nebo zpomalit? A co když se zpomalí tak, že je z něj nuda! Spousta otázek a nápadů, jak ji zahnat.

■ KDO JE TO MISIONÁŘ?
06.10.2019
Není to milionář, ale vizionář! V tomto čísle jich několik najdeš a spolu s nimi utajovaný plán na dvanácti kartách, jak se zúčatnit misijní výpravy a přitom zůstat doma.

■ SVĚTLA KE SVOBODĚ
20.10.2019
„Naše světla“ je název prastaré knížky a svatých našich prababiček a pradědečků. Dnes nám svítí na cestu ke svatosti i příklady lidí, které naši prarodiče a praprarodiče ještě mohli znát. A bude to komiks s životopisem Jana Toufara, Josefa kardinála Berana, boromejky Vojtěchy Hasmandové a františkánky Elišky Pretschnerové.

■ HEJ, MISTŘE!
03.11.2019
Adventní kalendář s příběhy na každý den o tom, jak pan učitel Jakub Jan Ryba napsal Českou mši vánoční, která se poprvé ozvala z kůru kostela Povýšení svatého Kříže ve Starém Rožmitále v roce 1786. Říká se jí „rybovka“ a neříkejte, že jste ji ještě nikdy neslyšeli! Obrázky do papírového betléma, který tady najdete k vystřihování, kreslí Janka Baladová!

■ SDÍLEJTE RODINU
17.11.2019
Každá rodina má svou historii, zvyky, jména a dokonce i slova. Budeme jí věnovat letošní adventní dobu a začneme hned u sebe. Čeká nás rodokmen, příbuzenské vztahy a přemýlení o tom, čím je náš domov originální a co dělat, aby se v něm všem dobře žilo.

■ SDÍLEJTE BOŽÍ RODINU
01.12.2019
Sdílet je něco jiného než půjčit nebo dát. Sdílet znamená užívat něco společně a o sdílenou věc pečovat. To se týká nejen věcí, ale i společných hodnot. Uvnitř je obrázek Svaté rodiny ke sdílení.

■ VÁNOCE VE CHLÉVĚ
15.12.2019
Omalovánková knížečka s příběh o tom, jak se zvířátka ve chlévě chystala na Ježíšovo narození. Vhodné k domalování jako ručně dotvořený vánoční dárek.

■ SVĚT PODLE AMOSE
12.01.2020
Jaký by byl a je vůbec ještě aktuální? Na počest 350. let od úmrtí Jana Ámose Komenského připomeneme jeho myšlenky, pro které stojí za to zasazovat se i dnes.

■ DESATERO – PRAVIDLA DOBRÉHO ŽIVOTA
26.01.2020
Leporelo s příběhem o Mojžšovi a ještě jako zajímavá pomůcka zvaná lapbook, kterou si můžete vyrobit a dotvořit sami – doma nebo i v hodinách náboženství.

■ MRAKY POD STŘECHOU
09.02.2020
Co si počít, když se začnou stahovat mraky nejen nad střechou vašeho domova, ale i pod jeho střechou. Co s tím, když se rodiče hádají, nebo se dokonce hádají tolik, že spolu nechtějí bydlet a rozvedou se. Kdo za to může? Téma je inspirované knihou GYPS, nizozemské autorky Anny Woltz o střídavé péči a sem-tam taškách, vydané na podzim 2019 nakladatel­stvím Petrinum.

■ POSTNÍ DOBA – MÉNĚ (S)POTŘEBOVAT
23.02.2020
První část postního seriálu o tom, že ohleduplně užívat věci kolem sebe je dobrá věc a že je dobré v nich mít pořádek a nemít jich hodně.

■ POSTNÍ DOBA – MÉNĚ MLUVIT
08.03.2020
Druhá část postního seriálu o tom, že i slova se dají užívat ohleduplně a mnohem promyšleněji, což je dobrá dovednost nejen pro postní dobu, ale i po celý rok a zejména na sociálních sítích.

■ PŘIZNEJ A VYZNEJ
22.03.2020

Toto číslo bude o té části svátosti smíření, která je nejtěžší – totiž nevymlouvat se a přiznat si, že jsem udělal/a něco, co se nemá, co ublížilo nebo to někoho poškodilo, a postavit se se vší odpovědností za důsledky. Ano, otevřeme spolu téma nakládání s vinou!

■ VELIKONOČNÍ EVANGELIA – UDÁLOSTI U HROBU
05.04.2020
Vystřihovánka podobná stolnímu kalendáři s obrázky a biblickými texty o tom, co se stalo u hrobu po Ježíšově zmrtvýchvstání.

■ STOP
19.04.2020
Co dělat, když vidím nebo po mě chce někdo něco, co se mi nelíbí? Nebo když to dokonce i někdo dělá nebo říká? Jak se zachovat? A jak by se zachoval Ježíš?

■ KVĚTINA PRO…
03.05.2020

…maminku, ale také pro radost. Mariánské téma spojené se zemí a vůní květů a bylinek.

■ CO VÍŠ O MŠI SVATÉ?
17.05.2020
Znalostní hra pro celou rodinu :)

■ MALÁ ENCYPLOPEDIE SVĚTOVÝCH NÁBOŽENSTVÍ
31.05.2020
Křesťanství, židovství, islám: základní přehled o tom, že o tom, co život přesahuje, nepátráme na zeměkouli sami.

■ NOC V PŘÍRODĚ
14.06.2020
Jak přenocovat v přírodě? Co si vzít do batohu? Jak rozdělat oheň? Postavit přístřešek a jak se nebát? Připravte se s námi na prázdniny!

■ DÁREK NA PRÁZDNINY
14.06.2020
…a je to krabička, do které si můžete uložit celý tento ročník!

 

zpět