Misijní rodina může být i psina

 



■ OTÁZKY K PŘEMÝŠLENÍ V PLNÉM ZNĚNÍ
Dobrá rada: Najdi si k tomu povídání kamaráda a možná vás napadne ještě víc!

■ UVAŘTE SI ZDRAVÉ AFRICKÉ JÍDLO
Jídlo ze Zambie
Do vroucí osolené vody vložte nakrouhané zelí, přikryjte pokličkou a vařte. Mezitím omyjte a na kousky nakrájejte zeleninu jako rajčata, papriky, cibuli, případně další – podle chuti a toho, co zrovna máte doma. Vše postupně přidávejte do vařící směsi. Po změknutí zahustěte obsah nádoby rozdrcenými arašídy. Za občasného míchání vařte do úplného zhoustnutí. Dá se jíst samostatně nebo s přílohou nšima.
Nshima neboli tzv. mamaliga
Je hustá kaše – lepenice – z kukuřičné mouky, která se vsypává za stálého míchání do vařící vody. Uvařenou kaši si pak každý rukou tvaruje do podoby smrkové šišky a může je hned jíst.

■ BOTY Z PET LAHVÍ
Umíš si to představit? Neumíš? Tak si to vyrob!
V chudobných rovníkového pásma je zvykem chodit naboso bez obuvi. I krásně nastrojenému panu biskupovi při slavnostní bohoslužbě klidně vykukují zpod ornátu bosé nohy. Mít obuv z plastových lahví trochu zavání luxusem. Můžete si zkusit takové vyrobit a třeba v této obuvi uspořádat závody v běhu. Stačí mít dvě pokud možno stejné PET lahve, provázek a ostré nůžky nebo vrták. Dále postupujte podle obrázku. Pokud chcete raději popis, zde je:

  • Pořádně sešlápnete prázdnou PET láhev. (pro dospělou nohu 2 litrovku, dětem stačí menší)
  • Sešlápnuté dno dejte na spodní stranu, něco jako podpatek.
  • Označte si místo asi ve 2/5 délky a asi 2 cm od okraje udělejte dírky.
  • Postavte nohu na PETku a uvažte provázek: začínáte kolem hrdla, překřížit nad patou, provléct na každé straně dírkou, uvázat kolem kotníku a zašněrovat.
  • Můžeme chodit.

 

zpět